Weimar republikken

Det er skremmende parareller mellom situasjonen verden over og Weimar replublikken etter 1 Verdenskrig. Da satt den tyske stat med store løpende utgifter til en forvokst velferdstat og store gjeldsforpliktelser etter krigen ikke ulikt de moderne velferdstatene. Utgiftene ble finansiert av seddelpressen. Sentralbanksjef Havenstein druknet Tyskland i penger, prisene steg, pensjoner og formuer forsvant. Vanviddet stanset ikke før i november 1923 da en million millioner mark ble satt til en ny “rentenmark”. I prosessen ble Tyskland økonomisk ruinert til et punkt der folk regelrett sultet ihjel.

Bemerkelsesverdig nok skjønte ikke folk hva som var årsaken til problemene. De rettet sitt sinne for ulykkene som rammet dem mot jødene og utlendingene. Hitlers popularitet vokste i dette miljøet. I 1922 sa han i en tale “Internationalization today means only Judaization. We in Germany have come to this: that a sixty-million people sees its destiny to lie at the will of a few dozen Jewish bankers. This was possible only because our civilization had first been Judaized.”
 
Nå ser vi igjen at raseriet bygger seg opp i form av store demonstrasjoner rettet mot bank og forretningsfolk. Historien gjentar seg. Vi har blitt vannet med penger og fått krise. Nå druknes vi i penger og krisen vil bli værre. Folk skjønner ikke hva som skjer og kapitalistene henges ut (høye lønninger, grådige). Det er skremmende å tenke på hvordan dette endte sist.

Djevelen ligger i pengesystemet som er konstruert for å sikre de offentlige finansene. Vi har fått gjeld i sirkulasjon som penger. Pengesystemet er komplekst, pressen er ikke interessert i å forklare. Folkekunnnskap om økonomi ser ut til å bli en kritisk faktor for om verden nå tar stegene tilbake til middelalderen eller om den vestlige siviliasjon og overlever.

I 1910 gjorde tyskerne papirpengene til legal tender, tvungent betalingsmiddel. Dette gjorde det mulig å finansierer førtste verdens krig. Det gjorde Weimar katastrofen mulig og det skapte det perfekte klima for voldsromantikerer som Hitler. Her hjemme bør vi må umiddelbart ta fornuften fangen og fjerne tvungne betalingsmidler og legalisere gull slik at vi har et alternativt råvarebasert pengesystem på plass når det papir og tvangsbaserte systemet kollapser.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Filed under: on April 1, 2009 at 3:20 pm Comments Off
Tags:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00