Nazistisk boligpolitikk

Boligpolitikken var en  viktig del av Nazistens “sozialwerk”. DAF hadde allerede før krigen et klart ideal: Flest mulig skulle ha små, rimelige og trivelige hus med en liten have til. Robert Ley ble Reichswohnungskommisar i oktober 1942, men krigssituasjonen gjorde at det måtte bli med planene til krigen var over.

Her hjemme hadde Lars Hasvold (http://www.norgeslexi.com/krigslex/h/h3.html) liknende planer. Våren 1942 sendte han et notat til Quisling og understreket behovet at boligpolitikken måtte settes inn i en planøkonomisk sammenheng.

Egil Rian (http://www.norgeslexi.com/krigslex/r/r2.html) skrev i “En familievennlig lønns og byggepoltikk” (1943) at uviklingen med sammenklumping i byene måtte stanses. Staten måtte by “menneskene boliger i landlige omgivelser utenom sentrum og med autostradaer hvorpå de som arbeider i byen lettvint og hurtig kan nå sitt arbeidsted.”

Sverre Kvassnes hadde konkrete visjoner. “Fellessamfunnets organer” måtte i byene sørge for følgende: Eget hus med en liten hage til fruktrær, grønnsaker og poteter. Hagen bør dog ikke være så stor at den berøver innehaveren for meget av deres fritid.

På landet skulle det være virkelige familehus med stue, spisestue, kjøkken, tre soveværelse, bad, wc, atskilt og ordentlig kjeller. De skal være solide og pene, men likevel ikke dyre. Finansieringen skulle skje ved hjelp av et omfattende obligasjonssystem, “og derved at det hele ikke skal baseres på fortjeneste for noen.” 

Utviklingen etter krigen er kjent for de fleste. Vi fikk sosial boligbygging. Vi bygget landet. Vi flyttet folk fra ett rom og kjøkken til tre rom og eget bad. Vi bygget borettslag. Flest mulig, raskest mulig og billigst mulig. Vi fikk Lambertseter Grorudalen. Vi fikk ventelister, ansiennitet, penger under bordet og husbank hus.

Sosial boligbygging er fortsatt en kampsak for mange nasjonalsosialister. Reichswohnungskommisar Robert Ley (http://no.wikipedia.org/wiki/Robert_Ley) ville gledet seg stort over en kjøretur gjennom Grorudalen i dag.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Filed under: on February 26, 2009 at 10:03 pm Comments Off
Tags:

Sorry, the comment form is closed at this time.

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00